lauantai 11. helmikuuta 2017

Pablo ja Pablon kiteet

Kiteiden elämästä ei tällä hetkellä ole tarkkaa tietoa, sillä eläinlääkärissä käydessämme rakko oli niin tyhjä ettei sieltä saanut oikeen tarkkaa kuvaa. Mutta pississä ei ollut kiteitä eikä rakossakaan niitä paljoa ollut, jos oli ollenkaan. Pienet pisteet rakon reunalla oli, joita mietittiin kiviksi, mutta rakkoa heilutellessa ne ei kuitenkaan liikkuneet, joten sekin jäi hieman epäselväksi.
Lisäksi halusin ottaa maksa-arvot, sillä kuulin että ihmisiltä otetaan maksa-arvot allopurinolin aloittamisen jälkeen, sillä se voi aiheuttaa maksan toiminta häiriöitä joillakin yksilöillä. Koirilla en ollut kuullut, että olisi kontrolloitu maksa-arvoja tai mitään muutakaan allopurinolin aloittamisen jälkeen. Pablon maksa-arvoissa oli kuitenkin pientä nousua etenkin ALT arvossa, joka oli Pablolla 133, viitearvo 10-118 U/L. Eläinlääkärin mukaan lääke on voinut aiheuttaa maksa-arvojen nousun ja sitä nyt sitten seurataan. Onko kukaan allopurinolia koiralleen syöttänyt kontrolloinut maksa-arvoja tai jotain muita arvoja?  Päätimme myös puolittaa allopurinolin annostuksen yhteen tablettiin joka toinen päivä. Katsotaan pysyykö kiteet pois tällä annostuksella. Saatiin myös lupa syödä kalkkunan kauloja. Olenkin nyt syöttänyt kalkkunaa pieniä määriä niinä päivinä kun saa lääkkeen. En tiedä onko sillä merkitystä puriinin kehittymiselle, mutta näin nyt kuitenkin olen tehnyt. Kalkkunan kaulat ajateltiin olevan turvallisia siltä pohjalta, että siinä ei ainakaan pitäisi olla puriineja juurikaan, toisin kun lihasta ei aina voi olla varma sisältääkö se nahkaa vai ei.
Minulla on nyt kuitenkin rauhallisempi mieli sen suhteen, että voin edes vähän antaa Pablolle lihaa. Kun olen lukenut eri sivustoja ja etsinyt mitä kaikkia vitamiineja koiran pitäisi saada, niin on tullut koko ajan enemmän sellainen olo, että ei koira ilman lihaa pärjää. Tai pärjäähän se, mutta on eri asia pärjätä kuin voida hyvin. Vaikka kaiken maailman vitamiinit koira saisi purkista, niin silti olen saanut sen käsityksen, että suolisto ja kaikki muu koiran elimistössä tarttisi sitä lihaa voidakseen hyvin. Ja kyllä olen huomannut kalkkuna päivinä, että uloste on normaalia kaikin puolin, toisin kuin nappula/kananmuna päivinä se on jotain mitä ei kakaksi voi edes sanoa. Pablo on saanut siis myös nappulaa lähes joka päivä n. 1dl verran per ruoka. Ostin ell uraattikidenappuloiden jälkeen Royal caninin eläinkaupoista saatavaa dallu nappulaa, joka siis jonkin verran halvempaa ja sisällöltään lähes täysin samaa tavaraa kuin ell nappula. Kuten saatoin olettaa, sekään ei ole kovin hyvää Pablon mahalle. Jos antaa yhden aterian pelkkää nappulaa, se tulee ulos oranssina vellinä, hyi. Joten se kertoo paljon tämänkin nappulan laadusta. Nappulaa olen pyrkinyt nyt vähentämään koko ajan ja se onkin nykyään vain kananmuna-aterian lisäke. Sian rasvaa olen myös syöttänyt pieniä määriä. Pari kiloa on pienen Pablo pojan paino tippunut tässä puolen vuoden aikana, kun on kananmunadiettiä noudatettu. Ja onhan Pablo vieläkin aika rimpula siihen nähden, että herra täyttää kohta kaksi ja pitäisi alkaa olla aikuisen mitoissa. Pablo näyttää oikeastaan vähän vinttikoiralta pyöreine selkineen ja pitkine jalkoineen :D

Tässä näkyy nyt se Hurtan body warmer haalari, josta aiemmin puhuin.

Tietääkö muuten kukaan allopurinolin varoajan? Lähinnä vain jos me nyt pidetään lääkitys pidemmänkin aikaa ja jos joskus pääsisimme kokeisiin asti, niin sillä asia mietityttää. Onneksi vaiva on sellainen, että lääkityksen voi melko huoletta lopettaa hetkellisesti kunhan vain pitää sen aikaa tiukkaa linjaa ruuassa.
2 kommenttia:

 1. Ikuna mitään maksa-arvoja kontrolloitu... Ei siitä kukaan ell oo mitään maininnu.

  Mun piti sulle kaivaa niitä meidän allopurinol määriä mutta Jalin "sairaspaperit" on muutoissa kadonnu johonki hukkapiiloon. Muistan vaan että jossain vaiheessa kikkailtiin kahden eri vahvuisen kanssa että saatiin määrät sopivaksi, mutta ei mitään muistikuvaa tarkoista määristä...

  Kalkkunan kaulojen sijaan saattaisin ehkä itse antaa vaikka kypsennettyä (ihmislaatuista) kalkkunan jauhelihaa jos vaan hinta ei kirpaise liikaa. Ei pitäisi nahkaa ainakaan sisältää (kuten ei tietyt koiralaatuisetkaan). Kalkkunan kauloissahan ei varmaan juurikaan lihaa ole, mutta se nyt ei ehkä tässä tapauksessa haittaa :) Ja puhdas rasva ei sisällä puriineja eli anna mennä vaan. Ihan voikin esimerkiksi kelpaa ja voi ainakin taas olla varma ettei rasvan seassa ole sitten nahkaa tai muuta ihmeellistä.

  Allopurinolin varoajastakaan en tiedä kun ei ollut tarvetta ottaa selville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä haittaa, vaikka et niitä allopurinolin määriä löydä :) En ole vielä ihmispuolen lihoja ostanut, koska yritän pitää ruokavalion nyt mahdollisimman samankaltaisena, jotta nään minkä määrän lääkettä Pablo tarvii näillä "koiran ruuilla". Ja kalkkunankauloja olen syöttänyt siinä mielessä, että saisi jotain pureskeltavaa ja se on tosiaan suht turvallista, kun siinä ei ole nahkaa ja lihaakin vähän. Myöhemmin kun on saatu tämä paketti jollain lailla vakaaksi niin pitää harkita tuota ihmislaatuista kalkkunanlihaa :)

   Poista