tiistai 1. heinäkuuta 2014

Dobo-koulutus

Loma on jatkunut koira aiheisilla jutuilla. Kävin nimittäin Dobon koulutusohjaajakurssilla. Dobo on uusi koiran ja ihmisen yhteinen liikuntamuoto, jossa liikkeitä tehdään Dobo-jumppapallon ja erilaisten tasapainotyynyjen avulla. Dobossa ideana on vahvistaa niin koiran kuin ihmisenkin syviä lihaksia, sekä parantaa tasapainoa ja kehon hallintaa. Dobossa liikkeitä on erikseen koirille ja ihmisille, mutta on myös yhdessä koiran kanssa tehtäviä liikkeitä. 
Minua itseäni kiinnosti ehkä enemmän tuo koiran treenaaminen, mutta eihän se pahitteeksi ole itseäkään treenata. Kurssilla tuli taas mietittyä kuinka tärkeää koiran fyysisestä kunnosta huolehtiminen on ja kuinka kovalle rasitukselle koira joutuu erilaisissa harrastuslajeissa. Kurssi laitto minutkin miettimään, että palataankohan me Hugon kanssa agilityn pariin enää ollenkaan. Hugo kuitenkin suht raskasrakenteinen ja ne fyysiset suoritukset jota koira joutuu agilityssä tekemään, niin on kyllä tarkemmin mietittynä aika hurjia. Eihän koira ikinä luonnossa tekisi niin montaa ja tiukkaa käännöstä, niin montaa ja korkeaa hyppyä ja niin kovia tai vauhdikkaita pysähdyksiä kuin mitä agilityssä yhdellä radallakin tulee. Esimerkiksi A-esteen alastulossa pysähtyminen täydestä vauhdista tuo aikamoisen rasituksen koiran etupäälle. Toki kevytrakenteinen, hyvässä lihaskunnossa oleva ja hyvän kehonhallinnan omaava koira voi hyvinkin säilyä vammoitta pitkänkin kisauran jälkeen. En vaan jotenkin usko, että Hugon rakenteelle se on se paras laji, ainakaan kovin usein harrastettuna. En ole tullut agilityvastaiseksi, mutta minusta välillä on hyvä miettiä mitä koirallaan oikein teettää ja onko koiralla siihen fyysiset valmiudet.
Kuitenkin löytyi paaljon syitä, miksi eri harrastuslajien koirien tulisi harjoittaa myös kehonhallintaa ja syviä lihaksia, eikä vain lenkittää riittävästi. Erityisesti agility- ja IPOkoirat joutuvat fyysisesti kovimmalle rasitukselle ja siks niiden pitäisi myös olla hyvässä kunnossa, jotta vammoilta säästyttäisi.
Minä tietysti aloitin innokkaana koirien ja itseni treenauksen pallolla ja tasapainotyynyllä, jotta joskus voisin tätä lajia mahdollisesti ohjata muillekkin. Hugo arkajalkakin saatiin yllättävän helposti pallolle ja koko ajan edistytään sen kanssa. Oliverille tasapainotyyny on tehokkain treeniväline, sillä meidän jumppapallo on vähän turhan suuri Oliverille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti