sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Ilma virtaa

Eräs viikonloppu oli pyhitetty ilmavirtauskoulutukselle, joka järjestettiin täällä Joensuussa. Koulutuksen tarkoituksena oli opettaa meitä koiranohjaajia huomioimaan maasto ja sääolosuhteet etsinnöissä. Koulutuksessa käytiin läpi erilaisten harjoitusten avulla miten hajut liikkuvat missäkin olosuhteissa ja maastoissa.
Pablo odottaa "kärsivällisesti" vuoroaan

Pablo pääsi mukaan toisena päivänä, jolloin tutkailtiin hajujen kulkeutumista raunioilla eli tällaisella pelastuskoiraradalla, joka jäljittelee sortuma-aluetta. Raunioilla maalimiehen hajun voi saada niin monesta eri kohtaa, mutta sen lisäksi, että koira löytää etsittävästä hajun, niin sen pitäisi pystyä ilmaisemaan vasta kun on niin lähellä maalimiestä kuin on vain mahdollista. Eli siellä missä on voimakkain haju, niin se ei välttämättä ole lähinnä maalimiestä. 

Pablo pääsi ensimmäistä kertaa treenaamaan raunioilla. Aika hyvin se siellä liikku, vaikka kulki hieman varovaisemmin esim. joillakin tiilikasoilla. Pablo löyti maalimiehet, jotka sille oli laitettu, mutta joutui ihan tekemään töitä, että löysi sen aukon, josta pääsi maalimiehen luokse. Taitaa tuosta pilkullisesta tulla ilmaisultaa haukkuva. Sen verran voimakkaasti ilmaisi mielipiteensä kun pääsi lähelle maalimiestä, mutta ei kuitenkaan ihan iholle asti. Raunioilla haukku ilmaisu onkin parempi, sillä silloin koirat yleensä näyttää selkeämmin paikan jossa maalimies on. Voisi myös olettaa, että turha edestakaisin juokseminen raunioilla olisi riski koiralle. Kuitenkin Pablo on näyttänyt haukku taipumuksensa jo aiemminkin ja kyllä sen kotioloissakin huomaa, että hyvä haukku sillä on. Pablolla on ollut pienestä asti taipumusta kiipeillä epämääräisillä alustoilla ja vaikeillakin pinnoilla, joten me ilmoittauduttiin kesäkuussa alkavaan Pohjois-Karjalan pelastuskoirien järjestämään  raunioryhmään. Ryhmän tarkoitus on saada koirakoita pelastuslaitoksen itäpeto ryhmään, joka siis kouluttautuu pelastuslaitoksen avuksi erilaisiin pelastustehtäviin, mahdollisesti siis esim. myrskytuhoalueille. Tämä raunio puoli on minulle ihan uusi, joten siksikin oli kiva päästä tutustumaan tähän hieman paremmin. On myös kiva, että on koira, jolla on potentiaalia toimia raunioilla luontevasti. Kyllähän Pablokin hieman pelkää esim. ritiläportaissa tai jyrkkiä kapeita rappusia se ei luultavasti suostuisi kiipeämään, mutta enemmän sillä on uskallusta kuin mitä Hugolla oli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti