sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Testipäivä

Nyt on sitten ohi Kohti hälyryhmää ryhmän testipäivä. Voin sanoa, että tyytyväisinä lähdettiin sieltä pois. Kouluttajana toimi meillä siellä entinen rajakoirien kouluttaja, nimeä en tietenkään muista. Aamusta tehtiin noin 50m pitkät jäljet, jotka kulkivat osittain tiellä ja osittain metsässä. Aina tielle tullessa oli parin askeleen päästä esine. Hugolle jälki oli aivan tuore, sillä olin kertonut että Hugo ei osaa ajaa kovalla pinnalla laisinkaan. Noh ajohan se! Nosto tehtiin metsässä ja hyvin Hugo ajo niin metsäpätkät kuin tiepätkätkin. Minä olin vain tehnyt Hugolle aivan liian vanhoja tiejälkiä. En tiiä miten olen voinut olla niin tyhmä, että en ole tajunnu tehdä ihan tuoretta jälkeä, jos koira ei aja ollenkaan vähän vanhempaa. Mutta helpotus oli, että kyllä Hugonkin saa opetettua ajamaan kovan pinnan jälkeä.
Toinen treeni tehtiin ihan kokonaan tielle 50m, jonka päässä oli esine. Hugo ajo senkin hyvin, vaikka se oli ehkä hieman liian tuore, koska Hugo ei joutunut tekemään juurikaan töitä, sillä meni vähän vaan siinä hajuvanassa.
Kolmas treeni oli pellolla joku 100m jälki, ehkä tunnin vanha, jossa oli 4 aivan tuoretta harhaa. Tarkoitus oli saada esiin harhan merkkaus. Hugo merkkasi ensimmäisen harhan tosi selkeesti ja kävi vähän tarkastamassa sitä. Toisen harhan kävi myös merkkaamassa selvästi. Jäljelle sattuis suden jälet, jotka merkkasi myös selkeästi. Viimeiseen harhaan se ei juurikaan reagoinut. Tämäkin onnistunut jälki ja Hugo sai vahvistusta, että harhoille ei lähdetä vaan ne vain merkataan.
Ainoa "huono" puoli tai kouluttajaa mietityttävä asia oli, että onko Hugolla moottoria työskennellä pitkään ja etenkin jos tulee haastava paikka, niin lähteekö se ratkaisemaan sitä. Mutta sanoi kyllä, että ei tunne koiraa, joten ei osaa sanoa miten pitkään se jaksaa toimia. Haussa tai ainakin tällä hetkellä rullan kanssa Hugon ratkaisukyky on aika heikko, sen tiedän itsekkin. Jäljellä taas en muista, että olisin Hugon nähnyt kyllästyvän tai lopettavan jälen ajoa pahan paikan tullessa. Sillä kuitenkin se jälki on niin vahva ja se on yleensä tosi innoissaan aina sinne menossa. Mutta vaikea sanoa, sillä ei Hugolle kauheen pitkiä ja vaikeita jälkiä ole tehty. 
Vaikka Hugo sai kehuja hyvästä jälen ajosta, niin minäkin sain vähintään yhtä paljon kehuja erinomaisesta ohjauksesta ja Hugon lukutaidosta jälellä. Kerrankin näin päin, että ohjaaja ei ole se rajoittava tekijä vaan ehkä jopa eteenpäin vievä.


Rättiväsynyt koira päivän lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti